19.4.2013, Novice

V tujino po nove ideje

Potovanje, življenjska izkušnja, učenje novega jezika, širitev obzorij in spoznavanje nove kulture so le ene izmed prednosti študija v tujini. Na Fakulteti za upravo je danes potekalo predavanje o vključenosti študentov v mednarodno sodelovanje, kjer je nekaj nasvetov o mednarodni izmenjavi povedala strokovna delavka za mednarodno svetovanje mag. Marija Sušnik, svoje izkušnje pa je z udeleženci delila študentka Anja Dimič Andlovič.

Marija Sušnik je predstavila različne načine mednarodnega študija. Povedala je, da je želja fakultete doseči cilje Evropa 2020, kar pomeni, da bi do leta 2020 imel vsak študent mednarodno izkušnjo. Prva možnost pridobivanja mednarodnih točk je mednarodna izmenjava, druga študijska praksa, tretja udeležba na eni izmed poletnih šol, četrta možnost pa je, da na domači fakulteti študenti izberejo izbirni predmet, ki poteka v angleškem jeziku, in s tujimi študenti poslušajo predmet.

Najbolj znan program za mednarodne izmenjave je Erasmus, ki letos praznuje 25 let. To možnost izmenjave je do sedaj koristilo približno tri milijone evropskih študentov. Drug znan program je CEEPUS, ki spodbuja mobilnost srednjeevropskih študentov in profesorjev. Sušnikova je študente je pozvala, naj izkoristijo številne možnosti, ki jih imajo, in naj si v tem duhu kot izbirni predmet izberejo tuj jezik, ki jim bo v pomoč v tujini.

Zakaj na izmenjavo?

Mednarodna izmenjava študentu omogoča študijsko in življenjsko izkušnjo, je povedala Marija Sušnik: »Vsi, ki so odšli na izmenjavo, so to potrdili. Ko so prišli z izmenjve, so postali bolj samostojni, pridobili so prijatelje s celega sveta in postali del Erasmus družine. To je tudi odlična priložnost za učenje tujih jezikov.« Na študentski izmenjavi lahko tudi veliko potuješ, saj organizirajo veliko izletov in različnih dejavnosti. »Z mednarodno izkušnjo si pridobiš boljšo poklicno možnost, dodatek v CV. To ni izgubljen semester ali leto,« je še zatrdila Sušnikova.

Potrebna je motivacija

Primer dobre prakse mednarodne izmenjave je študentka Anja Dimič Andlovič, ki se je odločila za polletno Erasmus izmenjavo v Španiji. Na vprašanje, ali je težko opraviti predmete, ki potekajo v angleškem jeziku je odgovorila, da je pomembna samoinciativa. Poudarila je, da se v tujini lažje naučiš tujega jezika, saj živiš s tujimi študenti in začneš tudi razmišljati v tujem jeziku: »Po izmenjavi je veliko študentov pozitivno presenečenih, kaj se da naučiti, ko v tujem jeziku komuniciraš vsak dan. Pozitivna izkušnja je tudi to, da se naučite domačega jezika in kulture, kar je lažje v tujini, kot pa doma v predavalnici.« Dodala je še, da je učenje potekalo malo drugače kot v Sloveniji: »Vse učenje je skupinsko. Veliko se dela na različnih alternativah, kako pridobiti znanje na druge načine. Veliko je tudi timskega dela in sodelovanja.« Sama pravi, da se je ravno na izmenjavi naučila govoriti špansko, saj je pred odhodom v Španijo poznala le dve španski besedi: »Zdaj se lahko normalno pogovarjam z ljudmi, da se zmenim osnovne stvari, kar se mi zdi dobra iztočnica za življenje, glede na to, da si veliko mladih ljudi želi stopiti na tuj trg, kjer delodajalci gledajo na to, koliko jezikov si sposoben govoriti. Ni pomembno katere jezike si se učil, ampak da znaš kaj povedati.« Dodala je še, da je na mesec dobila štipendijo v višini 450 ‚¬, kar ji je zadostovalo za namestitev in hkrati za potovanja, na katera se je odpravila. Pravi pa, da je to odvisno od posameznika in je dobro imeti tudi nekaj svojega denarja.

Vrnitev v Slovenijo z novimi idejami

Njena druga mednarodna izkušnja je bila v Banski Bystrici na Slovaškem, kjer je pisala diplomo. Pravi, da je bila to zanjo drugačna izkušnja kot Španija, saj se že okolje razlikuje: »Ni bilo več morja in palm. Veliko se naučiš vsak dan, ko si v stiku z ljudmi. Vsaka kultura ima druge navade.« Lansko leto je bila tudi udeleženka poletne šole na Kitajskem v Šanghaju. Študente je pozvala: »V kolikor vas zanima tujina, želite poskusiti drugačnost, razširiti obzorja, spoznati drugo kulturo, izvedeti, kako v drugi državi funkcionirajo, in ne bili ozkogledni, boste nazaj prišli z veliko novimi idejami. Videli boste, katera stvar je v Sloveniji dobro narejena, kje imamo svoje prednosti. Prišli boste z inovativnimi rešitvami, kaj se v Sloveniji da spremeniti. Lahko pa izhajate tudi iz sebe, in ugotovite, kje si želite napredovati in katera področja vas zanimajo.«

Denar ni izgovor

Anja je še povedala, da je proces prijave na izmenjavo lahko dolgotrajen in vsebuje veliko administrativnih del, a na koncu se trud poplača. Pravi, da denar ne sme biti izgovor pri odločanju za izmenajvo: »Če želite eno stvar, boste za njo naredili vse. Tisti denar, ki ga imate na razpolago, je treba pravilno razporediti. Tukaj ni omejitev, treba je narediti plan. Vse se da, če se hoče, samo motivacijo je potrebno imeti.«

Špela Bizjak

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>