15.4.2013, Novice

VIDEO: Javna tribuna z ministrom in dekanom

Danes opoldne je na Fakulteti za družbene vede potekala tribuna z ministrom za izobraževanje, znanost in šport in dekanom Fakultete za družbene vede.

164638_554685944552298_1760796941_nMinister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je povedal, da želi zagotoviti bolj dolgoročno načrtovanje financiranja univerz, nekje tri, štiri leta vnaprej, saj le tako lahko zagotovimo večjo stabilnost in lažje načrtovanje dejavnosti fakultet. Dejal je, da bo spodbujal pedagoško izobraževanje visokošolskih učiteljev.

Dekan Fakultete za družbene vede izr. prof. dr. Bojko Bučar je dejal, da je bolonjski študij spremenil strukturo predmetov, in sicer naj bi bili ti po novem na prvostopenjskem študiju ozko specializirani, na drugi in tretji stopnji pa širše usmerjeni, temeljni. »Za to potrebuješ finance,« je poudaril.

Na vprašanje, kako uvesti več prakse v študijski proces, je odgovoril, da to ni stvar države, ampak načrtovalcev programov. Dekan je pripomnil, da imajo študentje pri vsaki habilitaciji besedo: »Brez vašega mnenja ni napredka.« Minister pa je na to temo povedal: »To ni preprost transfer, ampak proces socializacije.« Bučar je dejal, da o različnih pedagoških pristopih ni smiselno posploševati, saj so si fakultete različne med seboj, prav tako tudi nosilci predmetov.

Beseda je nanesla tudi na uporabnost znanja. Bučar je izjavil, da morda drži, da bi morala imeti aplikativna znanja prednost, hkrati pa opozoril: »Morate razumeti, da smo univerza, ne poklicna šola.« Pikalo je dodal, da ne razume, da nekateri razumejo vlogo univerze v smislu proizvodnje kadrov za trg: »Ta logika mi je tuja, ker je izobraževanje vsakega izmed nas človekova pravica.«

Dekan je na vprašanje o zasebnih visokošolsih zavodih odgovoril, da ne razume, zakaj država tem ustanovam podeljuje koncesije. Po njegovem mnenenju lahko javni zavodi tovrstnim ustanovam konkurirajo le s kvaliteto: »Mi bomo vztrajali na kvaliteti, četudi nas bo to stalo.« Pikalo je vse skupaj komentiral, da je zagovorniki javnega šolstva: »Zasebni zavodi so zasebni.«

Ob omembi šolnin je minister dejal, da bi bilo v tej situaciji, ko so gospodinjstva bolj obremenjena kot kadar koli, zelo napačno tistim, ki želijo skozi izobrazbo doseči lastno promocijo in mobilnost, to preprečiti: »Šolnine niso na vidiku.« Bučar je ob tem še povedal, da je zakon zelo jasen, saj prepoveduje šolnine: »Jaz osebno sem proti šolninam, kot tudi proti manjšanju števila vpisnih mest.«

Financiranje fakultet in celotne Univerze je Pikalo pospremil z besedami, da o tem odloča rektor univerze, da pa ministrstvo intenzivno dela na tem, da dobi šolstvo nazaj 16 milijonov evrov, saj je decembra 2012 državni zbor sprejel sklep, da prejme šolstvo več denarja. Naslednji finančni ukrep pa bo zagotoviti denar za mlade raziskovalce in doktorande, je še povedal minister. »Bivši minister za finance nas je svojčas vabil na svet, kjer so sodelovali tudi čikaški dečki, ki so kazali, katere univerze so uspešne,« je dodal dekan o financiranju fakultete, sicer pa je po njegovem mnenju po eni strani vse odvisno od vlade, po drugi pa od samih profesorjev in študentov.

Razprava se je dotaknila tudi tematike štipendiranja in mednarodne mobilnosti. Pikalo je dejal, da so štipendije vprašanje za Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, sicer pripravljajo nekatere inštrumente, o katerih pa ni želel spregovoriti. O mednarodni mobilnosti pa je povedal, da obstajajo posojilne sheme. Dekan pa je zaključil temo z besedami: »Vsak študent bi moral preživeti nekje eno leto.«

Martin Gramc

Oglejte si še reportažo TV Svobodne univerze, ki so jo pripravili Gašper Završnik, Irenej Vid Bošnjak, Klemen Berus in Aljaž Bastič.

One comment on “VIDEO: Javna tribuna z ministrom in dekanom

  1. ansfdlnewuf on said:

    “vprašanje, kako uvesti več prakse v študijski proces” – Narobe!