17.4.2013, Novice

Ocenjevanje znanstvenega dela – poročilo

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je bila 17. 4. 2013 okrogla miza o ocenjevanju znanstvenega dela, ki jo je moderiral prof. dr. Marko Marinčič (FF UL / Visokošolski sindikat Slovenije), sodelovali pa so doc. dr. Rok Stergar (FF UL), prof. dr. Ivan Leban (FKKT / NAKVIS), prof. dr. Matjaž Omladič (FMF) in prof. dr. Bojan Baskar (FF UL).

Nastopajoči so nanizali nekaj praktičnih primerov, ki kažejo na neobjektivnost bibliometričnega ocenjevanja znanstvenega dela, in sicer na različnih raziskovalnih področjih. Habilitacijska merila univerz in Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) se v veliki meri ravnajo po komercialnih indeksih zasebnih bibliografsko-založniških korporacij, to pa zlasti pri mlajših raziskovalcih namesto izvirnega znanstvenega dela spodbuja preračunljivo prilagajanje strategij objavljanja zunajznanstvenim dejavnikom. Opozorjeno je bilo tudi na administrativne posege v sestav disciplin (mehanska ločitev med družboslovjem in humanistiko), na arbitrarne in privatistične presoje pri habilitacijah na ravni univerze, na pomanjkanje angažmaja pri članih organov ARRS, ki prihajajo iz znanstvenih krogov, in na zaprtost sistema, ki mlajšim raziskovalcem sistematično onemogoča, da bi ostali dejavni v raziskovalnem poklicu.

Udeleženci so izrazili nestrinjanje z najnovejšimi spremembami metodologij ocenjevanja ARRS in napovedali skupno akcijo, ki bi presegala meje med disciplinami.

Poročilo je napisal dr. Marko Marinčič.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>