18.4.2013, Novice

O krizi na FMF: »Janša po Janši«

Razprave o krizi so se tokrat na Fakulteti za matematiko in fiziko lotili prof. dr. Jože Mencinger, predstavnik Delavsko-punkerske univerze Luka Mesec in Klemen Knez, predstavnik študentskega društva Iskra. Mencinger je kot enega izmed največjih problemov sedanje krize izpostavil vzdušje v deželi. Mesec je izpostavil pomik vseh strank v desno, Knez pa pomoč študentov delavstvu v kriznih časih.

Klemen Knez je kot član študentske organizacije Iskra izjavil, da je interes študentov in študentk povezan z delavskim bojem proti kapitalizmu. Po njegovem mnenju lahko študentje sami pripomorejo k prebujanju delavstva in enotnosti, ki danes ne obstaja, in se je razbilo z načrtnimi nasprotji v interesu kapitalizma.

Izjasnil se je tudi o študentskih organizacijah: »Sama študentska organizacija ima kup sredstev, vendar nima ne mrež, niti političnega organiziranja ne postavlja na prvo mesto, temveč ima v prvem planu deljenje teh sredstev in skrb za pestro študentsko življenje, ne vedoč, da smo sredi temeljnega konflikta.« Na misel, kako premagati krizo, je rekel, da lahko protislovja kapitalizma odpravi sistem, v katerem bomo zavestno upravljali s svojo prihodnostjo, ne da bi brezosebni zakoni kapitala vodili spremembe v nasprotju z interesom ljudstva.

Jože Mencinger je ponovno povedal, da je bil naš gospodarski padec jasen, ker smo majhna država in ker smo odvisni od izvoza. O denarju, ki smo ga dobili po vstopu v Evropsko unijo je dejal: »Ni res, da smo deset milijard vrgli v nič, veliko jih je v štirikolesnikih.« O podobnostih z Grčijo in Ciprom je omenil le to, da nas rešuje izvoz, ki je vezan na gospodarstvo unije, predvsem Nemčije.

Povezave med politiko in gospodarstvom je Menciger pospremil z besedami: »Še bolj se bojim družbe, v kateri bi imeli besedo samo gospodarstveniki, kot pa družbe, v kateri imajo besedo politiki.«  Verjame v počasne spremembe, umiritev situacije, vrnitev avtonomije javim ustanovam in hitro in veliko zadolžitev države, da čim prej izgine iz kapitalskih trgov: »Kapitalski trgi nas delajo nervozne.« O političnih dogajanjih je še dejal: »Politika bi morala ščitit šibkega.«

Luka Mesec je dejal, da slovenski protesti niso specifični, saj protesti z enakimi in podobnimi zahtevami potekajo po drugih evropskih državah. Na kratko je predstavil zgodovino kapitalizma in zgodovino marksistične ideje ter keynesianizma, ki je v sedemdesetih dosegel svoje tehnološke meje, pri čemer so se pričeli nižati profiti, kar je kot posledico prineslo neoliberalno ekonomijo.

»Ko pride do omejitve sistema, pride do zaostrovanja sistema,« je pospremil svoje razmišljanje o trenutni krizi. Po njegovem mnenju se omejitev sistema kaže v tem, da študij služi mladim kot varovalo socialne varnosti.

Navidezno raznolikost političnih strank, njihove navidezno različne načine reševanja krize in pomik vseh strank v desno je opisal z besedami: »Po Janši smo dobili Janšo in po Šušteršiču Šušteršiča.« Rešitev celotne situacije po njegovem leži v neki novi stranki.

Martin Gramc

One comment on “O krizi na FMF: »Janša po Janši«

  1. Vega on said:

    Kaj pa naj izumljajo ti neiskušeni osebki v vladi, če je Evropa Janši priznala pravo smer reševanja krize. Ali bi si ta vlada upaai iti v napačno smer?
    La lahko Lukšič do plafona skače, ker ne more zadev obrniti za 180 stopinj, kot je napovedoval.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>