16.4.2013, Novice

Afriški popoldan: Afrinoon

V okviru simulacije Združenih narodov pri predmetu Mednarodne organizacije so študentje četrtega letnika mednarodnih odnosov priredili Afrinoon, dogodek, ki je dokazal, da Afrika že dolgo ne ustreza več stereotipom in ustaljenim predstavam Evropejcev.

IMG_6003Najprej so vse navzoče pozdravili študentje mednarodnih odnosov, ki so v sklopu simulacije predstavljali delegate Južnoafriške republike, Etiopije, Egipta, Nigerije, Alžirije, Gane in Tunizije. Po tem uvodu je študent iz Bocvane Botsalo Lardgence Yeshua Morotsi preko videoposnetka ogovoril prisotne. Izpostavil je zanemarjene, neznane in lepe plati afriške celine: “To je Afrika, ki je nikoli ne kažejo.” Dejal je, da celina ni samo prostor divjih živali in revnih narodov, ampak tudi prostor 30 narodov, ki doživljajo družbene, gospodarske in politične spremembe, kot noben drug kontinent: »To je Afika, to je moja mati.« Bocvana je Botsalova dežela, za katero je dejal, da ponazarja uspešno zgodbo, ki ni bila nikoli povedana: »Izdatki bocvanske vlade za zdravila so med najvišjimi na svetu.« Med drugim je izpostavil pomen izobraževanja, saj po njegovem mnenju vpliva na vsak korak v našem življenju, brez izobrazbe pa ljudje izgubijo samostojnost in identiteto. Omenil je tudi slovensko politično dogajanje, tako da je izrazil podporo javnemu šolstvu in njegovim zagovornikom ter nasploh vsem državljanom, ki se borijo za svoje pravice.

Nato je predstavnik Afriškega centra v Sloveniji na kratko predstavil delovanje ustanove, in sicer je center pričel delovati v okviru Zveze afriških študentov in Kluba mednarodnih študentov že osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Cilj centra je združiti afriške diaspore v Sloveniji, posameznike, ki se v pozitivnem smislu zanimajo za Afriko in spodbujati razvojne cilje ter prikazati pravo sliko celine. Sam center zaposluje tri ljudi, lahko pa se priključi kdor želi, le statut mora sprejeti, je dejal predstavnik. V centru prirejajo različna predavanja, okrogle mize in druge dogodke, in kot je dejal predstavnik: »Center živi skozi projekte.«

Dokončni vtis o kontinentu je naredili film Africa United, ki skozi oči otrok in mladostnikov prikazuje vse plati življenja na celini, sledilo pa mu je neformalno druženje s predstavniki Afriškega centra.

Martin Gramc

Comments are closed.